lørdag 24. november 2012

Julematfestival dag 1. Pølsefest!

Den årlige julematfestivalen er i gang, og i år er det pølser, leverpostei og sylte som blir produsert. Etter to år med bare en vanlig helg, har det i år blitt utvidet til tre dager, noe som gir ekstra rom for mye kos.

Vi laget 8 kg sylte, tre ulike slag pølser og to slags leverpostei/pate. Leverpostei og pateoppskriftene finner du under desember 2010. Og der er også en sylteoppskrift. Det er veldig viktig at deigen til pølsene bearbeides godt, slik at pølsene ikke blir korte. Min ikke veldig fine Kenwood har pølsehorn som holder fint til dette arbeidet. Og du bør ha med deg hjelp når du lager pølser. Pølsene var andepølser med trøffel og salvie, kalvepølser med parmesan og pinje og chilipølser.

Kjersti og Mariann i pølseproduksjon

Kalvepølser med parmesan, pinjekjerner og rosmarin
1 kg kalvekjøtt
1 kg familieribbe
50 g bacon
50 g ristede pinjekjerner
2 ss hakket rosmarin
100 g parmesan
4 ss potetmel
2 dl fløte
35 g salt
3 g pepper
4 meter svinetarm

Alle ingrediensene skal være kalde.Skjær svoren av ribba, denne skal ikke være med i pølsene. Del alt kjøttet i fine biter som går i kjøttkverna. Vi kjørte alt, med unntak av potetmel og fløte, gjennom kjøttkverna. Vi brukte den mellomste hullskiva, hvor hullene var ca 2 mm i diameter. Når deigen var klar arbeidet vi den med hendene i ca 5 minutter. Så blandet vi inn potetmel og fløte.

Bytt fra kjøttkvern til pølsehorn på maskina. Skyll vann gjennom tarmene, og legg dem i kaldt vann. Så tres tarmen på pølsehornet. Trekk tarmen ca 10 cm på utsida av hornet, Kjør kverna forsiktig slik at pølsedeigen kommer ut i ikke alt for høyt tempo. Tarmene skal fylles godt, men ikke være overstappa. Knyt enden av tarmen etter at du fylt i ca 15 cm. Lag en kjempelang pølse og surr den i biter når den er klar.

Pølsene prikkes og stekes i panne på ca 15 minutter.

Andepølser med salvie og trøffel
4 kg andebryst
2 kg fet ribbe
5 g trøffel i olje
4 ss salvie
120 g salt
10 g pepper
2 dl calvados
10 ss potetmel

Stek andebystene med skinnsida ned i varm panne. Fettet som blir i panna, er supert til å steke poteter i.... Del alt kjøttet i fine biter som går i kjøttkverna. Vi kjørte alt, med unntak av potetmel og fløte, gjennom kjøttkverna. Vi brukte den mellomste hullskiva, hvor hullene var ca 2 mm i diameterNår deigen var klar arbeidet vi den med hendene i ca 5 minutter. Så blandet vi inn potetmel og fløte.

Bytt fra kjøttkvern til pølsehorn på maskina. Skyll vann gjennom tarmene, og legg dem i kaldt vann. Så tres tarmen på pølsehornet. Trekk tarmen ca 10 cm på utsida av hornet, Kjør kverna forsiktig slik at pølsedeigen kommer ut i ikke alt for høyt tempo. Tarmene skal fylles godt, men ikke være overstappa. Knyt enden av tarmen etter at du fylt i ca 15 cm. Lag en kjempelang pølse og surr den i biter når den er klar. Andepølsene serverer vi til julelunsj og da er det greit at de er i pølsebiter på ca 5 cm.

Chilipølser
3 kg familieribbe
3 røde chili
5 tørkede chili
2 kinesiske hvitløk
4 ss fersk timian
50 g bacon
4 ss chipotle tabasco (den kan du kjøpe på REMA)
2 dl hvitvin
5 ss potetmel
50 g salt
pepper
4 ss timian

Alle ingrediensene skal være kalde.Skjær svoren av ribba, denne skal ikke være med i pølsene. Del alt kjøttet i fine biter som går i kjøttkverna. Vi kjørte alt, med unntak av potetmel og vin, gjennom kjøttkverna. Vi brukte den mellomste hullskiva, hvor hullene var ca 2 mm i diamete. rNår deigen var klar arbeidet vi den med hendene i ca 5 minutter. Så blandet vi inn potetmel og hvitvin.

Bytt fra kjøttkvern til pølsehorn på maskina. Skyll vann gjennom tarmene, og legg dem i kaldt vann. Så tres tarmen på pølsehornet. Trekk tarmen ca 10 cm på utsida av hornet, Kjør kverna forsiktig slik at pølsedeigen kommer ut i ikke alt for høyt tempo. Tarmene skal fylles godt, men ikke være overstappa. Knyt enden av tarmen etter at du fylt i ca 15 cm. Lag en kjempelang pølse og surr den i biter når den er klar.

Pølsene prikkes og stekes i panne på ca 15 minutter.





Kalvepølser oppe til venstre, svinepølser oppe til høyre og andepølser foran.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar